Info lagere school

Onze lagere school

De gemeentelijke basisschool De Zonnevlier is een landelijke school in Vlierzele. Samen met een gemotiveerd team werken we er elke dag aan om van onze school een leuke en aangename plaats te maken voor élk kind.

In onze school, waar we de kinderen echt kennen, kunnen zij zich thuisvoelen.

De ruime en avontuurlijke speelplaats biedt de kinderen dagelijks contact met de natuur. Zij vinden er zowel uitdaging als rust.

Met de steun van het gemeentebestuur kunnen wij voortdurend investeren in de toekomst van onze kinderen. Hierdoor hebben wij als school een eigen bus ter beschikking, smartboards in elke klas, iPads en laptops om ICT-vaardigheden te ontplooien, …

Wij zijn een school met een hart voor jouw kind!

Onze schooluren

van 8.40u tot 11.50u
van 13.00u tot 15.45u
’s woensdags tot 11.25u en op vrijdag tot 15.00u

Speeltijden

van 10.20u tot 10.35u
van 14.40u tot 14.55u
op vrijdag van 14.15u tot 14.30u

Welkom in De Zonnevlier

Ikzelf kreeg negen jaar de kans om in de Zonnevlier te mogen groeien en ontwikkelen. Mijn herinneringen zullen me nog lang bijblijven. Samen met het team wil ik dan ook een omgeving creëren waar vooral de leerlingen, maar ook de ouders en grootouders samen herinneringen kunnen maken.

Als directeur ben ik graag een aanspreekpunt voor leerlingen, ouders, leerkrachten, … Samen bouwen we aan de toekomst van elk kind.

Met het team doen we aan kwaliteitsontwikkeling op niveau van de school, de klas en de leerling. Zo zorgen we ervoor dat we ons blijven ontwikkelen zodat we elke leerling optimaal kunnen begeleiden om hun de kansen te geven die ze verdienen.

Onze visie is duidelijk: Samen werken aan een leeromgeving waarin kinderen zich goed in hun vel voelen, hun ‘goesting’ aangewakkerd wordt en elke leerling kansen krijgt tot maximale ontplooiing. Kortom, (w)onderwijs voor elk kind.

Ik kijk er alvast naar uit om jullie te verwelkomen!

Directeur Sarah

Eerste leerjaar (L1)

Hallo iedereen, welkom in de bijtjesklas.
Ik ben juf Inge en stel mij met veel plezier voor.

Ik heb enkele jaren geleden mijn hart verloren aan het eerste leerjaar. Kinderen leren lezen en schrijven vind ik heel erg leuk. Liefde, warmte en respect zijn belangrijke waarden in mijn klas. Ik bied veel structuur aan en probeer een veilig klimaat te creëren waarin de kinderen zelfstandig leren werken, maar ook kunnen rekenen op een luisterend oor, knuffel en een motiverend schouderklopje. Mijn motto in de klas is: ‘Van proberen kan je leren!’

In het eerste leerjaar stappen de kinderen de wereld van de cijfers en de letters binnen. De leerstof wordt met veel materiaal en op een speelse manier gebracht, we doen reken- en taalspelletjes, we werken in groepjes en we doen regelmatig hoekenwerk.

Voor taal gebruiken we de methode ‘Veilig leren lezen Kim-versie’, dit is een taal-/leesmethode. Deze methode is opgebouwd uit verschillende kernen. Elke kern start met een ankerverhaal waaruit woorden en letters worden aangeleerd. Met de letters leren we al heel snel nieuwe woorden maken en lezen. Tegelijkertijd leren we ook schrijven met de methode ‘Karakter’. Bij schrijven besteden we niet alleen aandacht aan het correct vormen van de letters, maar ook aan de schrijfhouding.

Wiskunde leren we met de methode ‘Katapult’. Tijdens de lessen getallenkennis en bewerkingen leren we over de getallen tot 20. We leren getallen lezen en schrijven, splitsen, getallenassen invullen… We leren de symbolen =, +, – ,<, > en we leren optellen en aftrekken.
Bij meten, metend rekenen en meetkunde werken we rond liter, meter en kilogram; we leren kloklezen tot op het half uur en besteden aandacht aan het dagverloop, de weekkalender en tijdsbegrippen. We leren over euro en cent (tot 20), over hoeken, lijnen, vlakke figuren en ruimtefiguren.

De creatieve vakken komen aan bod tijdens de lessen muzische vorming: we gaan liedjes en versjes leren, knutselen, tekenen, toneel spelen, bewegen… We gaan ook naar toneelvoorstellingen en films kijken.

Voor wero werken we rond verschillende thema’s. Deze lessen gaan over de natuur, de maatschappij, verkeer, techniek…
Zo, dit was het in een notendop, voor meer uitleg en vragen ben je steeds welkom in het eerste leerjaar voor of na schooltijd!

Veel liefs van juf Inge en meester Florian en een stevig pootje van Zoem, de bij.

Tweede leerjaar (L2)

Welkom in het tweede leerjaar!
Wij nemen jullie mee op avontuur, echt waar!
In ons leerbos mogen jullie op verkenning en gaan wij op zoek naar jullie talenten.
Samen beleven we iedere dag onvergetelijke momenten.

Rekenen tot 100, geen probleem! Zelfs de sprong over de brug, daar spelen we mee.
Tafels leren, dat is helemaal niet saai!
We oefenen met liedjes, spelletjes en soms wat lawaai.
Lezen doen we ook heel veel: alleen, met twee en soms ook met L4.
Lezen wordt echt een plezier!
In ons bos komen we veel dieren tegen: katten, honden, beren, paarden, koeien, kraaien, vlooien, spechten , oude pauwen, geiten en konijnen. Heel wat spellingsregels moeten we kennen, laten we ze dit jaar samen verkennen.
Hoofdletters schrijven komt er ook nog bij.
Wero, Frans en muzo sluiten de rij.

Speurneuzen en curieuzeneuzen, hou jullie klaar…
Het wordt een spannend en leerrijk schooljaar!

Juf Michèle en meester Florian

Derde leerjaar (L3)

Welkom jongens & meisjes in het derde leerjaar.
Welkom in onze gezellige klas voor een fantastisch schooljaar.
Hier krijgen jullie 2 juffen voor de prijs van 1.
Neen hoor, in onze klas voel je je zeker niet alleen!
Rekenen, spelling, muzo, wero en ook taal…
Ja, we doen het allemaal!
In deze klas moeten we dus goed ons best doen om al wat te leren.
Maar we vergeten zeker niet om ons af en toe eens te amuseren!
Zo springen we terug in de tijd naar de school van toen.
En maken we ons klaar om aan een sportwedstrijd mee te doen.
Ook in het Frans leren we al om ons mannetje te staan.
Zodat we samen naar de Franse boerderij kunnen gaan.
Kortom, het wordt een super fijn en leerrijk jaar vol leuke dingen.
En samen maken we de mooiste herinneringen.
Met open armen staan we steeds voor jullie klaar.
Zo wordt het vast en zeker een onvergetelijk schooljaar!
Tot snel!

Juf Marijke en juf Laura.

Vierde leerjaar (L4)

Samen met je boekentas, ben je welkom in mijn klas! Hier koken we met werkwoorden en kommagetallen en help ik je mee op weg zodat je het jaar door kan knallen! Wat staat er zoal op het menu?
We gaan van start met een goede portie zelfstandigheid en 500 gram differentiatie voor elke nieuwe dag. We voegen er nog een plakje creativiteit aan toe. Roer dit mengsel nu heel goed door elkaar en kruid het af met de mooiste momenten die we zullen maken dit schooljaar. Nu nog een snuifje humor voor een leuke tijd. Wees maar gul met die druppels samenhorigheid. Hier in de klas is het smakelijk leren met een extra portie plezier. Ik kijk er alvast naar uit! Groetjes van juf Lotje uit De Zonnevlier! We maken er samen een MONSTERLIJK jaar van!

Juf Lotje

Vijfde leerjaar (L5)

Bonjour les enfants! Bienvenue dans ma classe! Moi, je m’appelle juf Hilde. Weet je hoe we in het vijfde leerjaar de wereld leren kennen? Door te lezen over allerlei interessante dingen, door wiskunde en WO te leren waardoor je de beste wetenschapper wordt. Door je te verdiepen in onze Nederlandse taal en natuurlijk door Frans te leren zodat je een wereldburger wordt! Maar ook van computerlessen, verkeer en geschiedenis zal je mogen proeven. Bovendien gaan we ook op uitstap en kijken we uit naar de bos- of zeeklas. Laat dit jou dus zeker niet afschrikken, want zoals Pipi Langkous zegt ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’

Het vijfde leerjaar, dat is nooit saai!

Juf Hilde en juf Laura

Zesde leerjaar (L6)

Welkom in de leukste klas van de Zonnevlier! (ssstttt… niet zeggen tegen m’n collega’s).

Het zesde leerjaar, de eindstreep van de lagere school en de voorbereiding van een heel grote stap in de schoolloopbaan van elk kind!
In m’n superfijne klas verdiepen we ons in wero, taal, spelling, wiskunde, Frans, en… oh ja… ook in computervaardigheden staan we erg sterk. Met mijn gitaar vrolijk ik de plezante muziek- en dramalessen op. En het samen knutselen en de creatieve opdrachten geven het extra duwtje zodat we allemaal met plezier naar school komen.
We maken er samen een TOPJAAR van. Jullie zijn van harte welkom!

meester Filip

Godsdienstklas

Welkom in de godsdienstklas. Twee uurtjes per week ontdekken we de waarden van het geloof op een warme, open, uitnodigende, positieve en sfeervolle manier.

We luisteren naar boeiende Bijbelverhalen, lezen zinvolle teksten die we bespreken en ontleden. Samen kijken we hoe we deze verworven kennis kunnen gebruiken in ons leven.

Elk jaar komen de grote feestdagen en belangrijke momenten in ons geloof aan bod. We zingen en bidden, knutselen, spelen toneeltjes, luisteren naar elkaar, verwerven sociale vaardigheden, …

Je bent welkom, met jouw verhalen en ideeën. Voel je thuis!

Juf Marlies

Zedenleerklas

Juf Evy en Juf Ann verwelkomen jullie graag in hun klasje zedenleer. Allebei proberen we leuke lessen te geven door in te gaan op de noden van de kinderen. Het uiten van gevoelens is belangrijk, het naar elkaar luisteren, het respect hebben voor elkaar en het milieu, het openstaan voor nieuwe ideeën. Bij de groteren wordt het volgen van de actualiteit een “must” evenals het”kritisch zijn” tegenover bepaalde uitspraken. Wij geloven niet in een god maar zoeken, samen met de leerlingen, de zin van het leven in de mens zelf. Filosoferen is dan ook een hoofdbrok: “Is fout altijd fout?” “Is goed altijd goed?” Zin om mee te filosoferen met de vrijzinnige leerlingen? Welkom!

Juf Evy

De turnlessen

Wekelijks vertoeven we twee uurtjes per klas in de sporthal van Sint-Lievens-Houtem waar we alle materialen en ruimte hebben om te bewegen en verschillende vaardigheden te ontwikkelen.
Dikwijls maken wij gebruik van alle faciliteiten die de gemeente te bieden heeft. Zoals het bos om in te joggen, het kunstgrasterrein, de tennisterreinen,… kortom overal waar we onze kinderen kwaliteitsvol kunnen laten genieten van het sporten op zich. Daarnaast gaat het 2de, 3de en 6de leerjaar tweewekelijks zwemmen in Zottegem.
Jaarlijks organiseren wij 2 sportdagen voor alle klassen van de lagere school.

Tijdens de turnles dragen de leerlingen een witte T-shirt en blauwe broek van de school.

Juf Shana

Zorgklasje

Ik ben juf Lobke, de zorgcoördinator van De Zonnevlier. Hier in het zorgklasje kan je me regelmatig vinden. Kinderen die op zoek zijn naar een luisterend oor kunnen hier steeds terecht. Als je het liever opschrijft kan je het posten in de ‘zorgenbus’. Ook ouders zijn hier steeds welkom voor een gesprek. Maak dan best vooraf telefonisch een afspraak, dan kunnen we voldoende tijd nemen.
Mijn belangrijkste doel is dat elk kind met veel ‘goesting’ naar school komt. Soms zijn er aanpassingen nodig. Dan ga ik samen met de ouders, het team en externe partners op zoek naar de beste manier om ervoor te zorgen dat De Zonnevlier voor elk kind een springplank naar een mooie toekomst is.
In het zorgklasje kom je ook langs voor leestesten of andere testen van het leerlingvolgsysteem. Daarvoor hoef je geen stress te hebben hoor. 😊

Secretariaat

Onze secretariaatmedewerkers Arianne Merchiers en Shana De Frenne helpen je graag verder met elke administratieve vraag.
Waarvoor kan je bij hen terecht?
– Vragen over facturen.
– Vragen over verzekering.
– Doorgeven van wijziging in telefoonnummer, mail- of thuisadres.
– …

Je kan ze bereiken op administratie@dezonnevlier.be

Ons schoolgebouw

Welkom op onze lagere school! In onze school zijn er geen graadsklassen maar zitten alle kinderen in een aparte klas. Op die manier kunnen we aandacht hebben voor iedereen. We verdiepen voor wie dit aankan en ondersteunen de kinderen die dit nodig hebben.

In het oog springt natuurlijk onze prachtige tuin. Een lust voor al onze kinderen. Ze kunnen zich uitleven op de speeltuigen, vertellen en uitrusten op de verschillende banken verspreid over het grasplein, of natuurlijk gewoon ook voetballen. Kom gerust een kijkje nemen!

Een paar weetjes…

  • Elke afwezigheid – ook 1 dag – wordt gemeld aan de school. Een doktersattest is slechts nodig vanaf 3 dagen.
  • Iedere leerling krijgt een schoolagenda waarin huistaak en lessen worden genoteerd. Gelieve dagelijks na te kijken en te tekenen. Deze agenda kan ook gebruikt worden als contactmiddel tussen leerkracht en ouders en omgekeerd.
  • Zwemles om de 14 dagen, €1,75 per zwembeurt komt op de schoolrekening. Het derde leerjaar gaat gratis zwemmen.
  • Turnles gebeurt in turnuniform: elke leerling heeft op school een turnzakje met naam, T-shirt (€ 8), turnbroekje (€ 8), witte kousen en binnen- en buitensportschoenen.
  • Snoepen is zeer slecht voor de tanden en voor de eetlust. Daarom wordt er op onze school niet gesnoept. Geef uw kind een boterham, een koek of een stuk fruit mee.
  • ’s Morgens kan een drankkaart gevraagd worden aan de juf of meester. Deze drankkaart heeft zes vakjes en kost 3 euro. Deze drankkaart kan gebruikt worden voor chocomelk, fruitsap, water, fristi en vanille- of chocoladeflan. Je mag water in een drinkbus meegeven van thuis. Deze drinkbus kunnen ze op school aanvullen met het gekoeld en gefilterd water van de Culligan drinkfontein.
  • Wie ‘s middags op school blijft eten, brengt boterhammetjes mee. Wie een maaltijd bestelt betaalt via overschrijving (warme maaltijd kleuters €3,24 / lager €3,40 / soep € 0,50).
  • Busgeld wordt per maand aangerekend. €2 per maand voor vervoer naar sportdienst, theater, zwembad … & €2 per uitstap buiten de eigen regio. Busvervoer nodig vóór of na schooltijd? Dit kost €0,80 per rit, kleuters rijden gratis.
  • Alle betalingen gebeuren via een maandelijkse factuur.

Tot slot…

Indien u nog meer informatie wenst, nodigen wij u uit voor een bezoek aan onze school en een persoonlijk gesprek met de leerkrachten of met de directie.

Van harte welkom!

Het team van de lagere school